İftar Menüsü Ramazan 1. Günü En Kolay Mercimek Çorbası Tarifi Porsiyon : 6 kişilik Malzemeler 1 su bardağı kırmızı mercimek, 1 adet soğan, 1...
İftar Menüsü Ramazan 1. GünüEn Kolay Mercimek Çorbası Tarifi
Porsiyon : 6 kişilikMalzemeler1 su bardağı kırmızı mercimek,1 adet soğan,1 yemek kaşığı domates salçası,1 tatlı kaşığı kırmızı tatlı toz biber,3-4 yemek kaşığı zeytinyağ,5 su bardağı oda sıcaklığında su,Tuz, pul biber, kekik.HazırlanışıSoğanı yemeklik doğrayıp kızdırdığınız zeytinyağında yumuşayana kadar kavurun,Salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun,Toz biberi ekleyip karıştırın,Yıkadığınız mercimekleri ekleyip karıştırın,Suyunu da ekleyip tekrar karıştırın ve kapağını kapatıp kısık-orta hararetli ateşte mercimekler patlayana kadar pişirin,Mercimekler pişince blenderdan geçirin,Kıvamı koyu geldiği takdirde istediğiniz kıvama gelene kadar sıcak su ekleyip bir taşım daha kaynatın,Tuzunu ve damak zevkinize göre baharatlarını ekleyip bir taşım daha kaynattıktan sonra ateşten alın.
Fırında Patatesli Köfte Tarifi
Porsiyon : 4 kişilikMalzemeler4 adet patates,2 yemek kaşığı sıvı yağ,500 g orta yağlı orta yağlı kıyma,1 adet soğan,1 yumurta,2 yemek kaşığı ekmek kırığı veya galeta unu,1 çay kaşığı karabiber,Tuz.Sos için;2 yemek kaşığı sıvı yağ,1 yemek kaşığı salça,2 adet domates (veya 1 su bardağı domates rendesi)1 tatlı kaşığı toz biber,1 su bardağı su,Tuz.HazırlanışıSoğanı rendeleyip kıymaya ekleyin,Ekmek kırığı, yumurta, karabiber ve tuzu da ekleyip yoğurun,Yassı şekil verin,Patatesleri soyup yuvarlak dilimleyin,Üzerine 2 yemek kaşığı sıvı yağ gezdirip harmanlayın,Köfte ve patatesleri uygun boyutlu bir fırın kabına sıra sıra dizin,,Fırına verip 190 derecede patatesler yumuşayana kadar pişirin,Bir sos tenceresinde yağı kızdırın,İçine salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun,Toz biberi de ekleyip kavurun,Domates rendesini ekleyip birkaç dakika pişirin,Su ve az tuz ekleyip karıştırın ve ocaktan alın,Fırın kabını fırından alıp sosu üzerine gezdirin,Tekrar fırına verip 15-20 dk. daha pişirin.
Sıvı Yağlı Pirinç Pilavı Tarifi
Porsiyon : 4 kişilikMalzemeler1 su bardağı pirinç,3 yemek kaşığı sıvı yağ,2 su bardağı sıcak su,Tuz,İsteğe bağlı 1 çay kaşığı tereyağ.Ölçü Rehberi için tıklayınHazırlanışıSıvı yağı geniş tabanlı bir tencerede kızdırın,Yıkayıp suyunu süzdüğünüz pirinçleri ekleyip tıkır tıkır olana kadar kısık ateşte kavurun,Damak zevkinize göre tuzunu ekleyip karıştırın,Sıcak suyu ekleyip karıştırın ve kapağını kapatın,Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin,Suyunu tamamen çektikten sonra dilerseniz 1 çay kaşığı tereyağ ekleyip karıştırın,Altını kapatıp 15 dk. dinlendirin.
Cevizli Kolay Baklava Tarifi
Porsiyon : 24 DilimMalzemeler18 adet hazır baklava yufkası,3 su bardağı çekilmiş ceviz,200 g tereyağ (eritilmiş halde 1,5 su bardağı),Şerbeti için;3 su bardağı şeker,3 su bardağı su,1 ince dilim limon.HazırlanışıŞerbet için su şeker ve limonu bir tencereye alın,Harlı ateşte şeker eriyene kadar karıştırın,Şeker eriyip şerbet kaynamaya başlayınca altını ortaya getirip kendi halinde 20 dk. kadar kaynatın,Kıvamı koyulaşan şerbetin içinden limonu çıkarıp soğuması için bir kenara alın,Şerbet soğurken baklavayı hazırlamaya başlayın,Tereyağını eritin,Yufkalardan birini tezgahın üzerine serip üzerine bir fırça yardımıyla tereyağ sürün (kullanılmak üzere bekleyen yufkaların üzerini örtün, çok çabuk kurur ve kırılırlar),İkinci bir yufkayı üzerine yayın ve yine tereyağ ile yağlayın,Üzerine bir yufka daha yayın ve tereyağ ile yağlayın,Yufkaların tam ortasına geniş tarafından bir şerit halinde bolca ceviz koyun,Yufkaları cevizler katlı tarafında kapalı kalacak şekilde ikiye katlayın ve üzerini yağlayın,Cevizlerin olduğu taraftan başlayarak rulo şeklinde sarın ve kat yeri altta kalacak şekilde yufkaların sığabileceği uzunlukta bir fırın tepsisine yerleştirin (altını yağlamanıza veya yağlı kağıt sermenize gerek yok),Kalan yufkaları da aynı şekilde üçer üçer yağlayıp ortasına ceviz koyup rulo şeklinde sarın ve tepsiye dizin (aralıklı olacak şekilde),Ruloların üzerine de tereyağ sürüp istediğiniz büyüklükte dilimleyin,Önceden 170 derecede ısıtılmış fırında üzeri güzelce kızarana kadar (benimki 45 dk sürdü, süre fırınınıza göre değişir) pişirin,Pişen baklavayı fırından alıp 2-3 dk ilk sıcağının çıkmasını bekleyin,Ardından üzerine bir kepçe yardımıyla soğuyan şerbeti dökün,20 dk beklettikten sonra servis yapabilirsiniz.
Porsiyon : 6 kişilik
Porsiyon : 4 kişilik
Malzemeler
4 adet patates,
2 yemek kaşığı sıvı yağ,
500 g orta yağlı orta yağlı kıyma,
1 adet soğan,
1 yumurta,
2 yemek kaşığı ekmek kırığı veya galeta unu,
1 çay kaşığı karabiber,
Tuz.
Sos için;
2 yemek kaşığı sıvı yağ,
1 yemek kaşığı salça,
2 adet domates (veya 1 su bardağı domates rendesi)
1 tatlı kaşığı toz biber,
1 su bardağı su,
Tuz.
Hazırlanışı
Soğanı rendeleyip kıymaya ekleyin,
Ekmek kırığı, yumurta, karabiber ve tuzu da ekleyip yoğurun,
Yassı şekil verin,
Patatesleri soyup yuvarlak dilimleyin,
Üzerine 2 yemek kaşığı sıvı yağ gezdirip harmanlayın,
Köfte ve patatesleri uygun boyutlu bir fırın kabına sıra sıra dizin,,
Fırına verip 190 derecede patatesler yumuşayana kadar pişirin,
Bir sos tenceresinde yağı kızdırın,
İçine salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun,
Toz biberi de ekleyip kavurun,
Domates rendesini ekleyip birkaç dakika pişirin,
Su ve az tuz ekleyip karıştırın ve ocaktan alın,
Fırın kabını fırından alıp sosu üzerine gezdirin,
Tekrar fırına verip 15-20 dk. daha pişirin.
Sıvı Yağlı Pirinç Pilavı Tarifi
Sıvı Yağlı Pirinç Pilavı Tarifi
Porsiyon : 4 kişilik
Malzemeler
1 su bardağı pirinç,
3 yemek kaşığı sıvı yağ,
2 su bardağı sıcak su,
Tuz,
İsteğe bağlı 1 çay kaşığı tereyağ.
Ölçü Rehberi için tıklayın
Hazırlanışı
Sıvı yağı geniş tabanlı bir tencerede kızdırın,
Yıkayıp suyunu süzdüğünüz pirinçleri ekleyip tıkır tıkır olana kadar kısık ateşte kavurun,
Damak zevkinize göre tuzunu ekleyip karıştırın,
Sıcak suyu ekleyip karıştırın ve kapağını kapatın,
Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin,
Suyunu tamamen çektikten sonra dilerseniz 1 çay kaşığı tereyağ ekleyip karıştırın,
Altını kapatıp 15 dk. dinlendirin.
Cevizli Kolay Baklava Tarifi
Porsiyon : 24 Dilim
Malzemeler
18 adet hazır baklava yufkası,
3 su bardağı çekilmiş ceviz,
200 g tereyağ (eritilmiş halde 1,5 su bardağı),
Şerbeti için;
3 su bardağı şeker,
3 su bardağı su,
1 ince dilim limon.
Hazırlanışı
Şerbet için su şeker ve limonu bir tencereye alın,
Harlı ateşte şeker eriyene kadar karıştırın,
Şeker eriyip şerbet kaynamaya başlayınca altını ortaya getirip kendi halinde 20 dk. kadar kaynatın,
Kıvamı koyulaşan şerbetin içinden limonu çıkarıp soğuması için bir kenara alın,
Şerbet soğurken baklavayı hazırlamaya başlayın,
Tereyağını eritin,
Yufkalardan birini tezgahın üzerine serip üzerine bir fırça yardımıyla tereyağ sürün (kullanılmak üzere bekleyen yufkaların üzerini örtün, çok çabuk kurur ve kırılırlar),
İkinci bir yufkayı üzerine yayın ve yine tereyağ ile yağlayın,
Üzerine bir yufka daha yayın ve tereyağ ile yağlayın,
Yufkaların tam ortasına geniş tarafından bir şerit halinde bolca ceviz koyun,
Yufkaları cevizler katlı tarafında kapalı kalacak şekilde ikiye katlayın ve üzerini yağlayın,
Cevizlerin olduğu taraftan başlayarak rulo şeklinde sarın ve kat yeri altta kalacak şekilde yufkaların sığabileceği uzunlukta bir fırın tepsisine yerleştirin (altını yağlamanıza veya yağlı kağıt sermenize gerek yok),
Kalan yufkaları da aynı şekilde üçer üçer yağlayıp ortasına ceviz koyup rulo şeklinde sarın ve tepsiye dizin (aralıklı olacak şekilde),
Ruloların üzerine de tereyağ sürüp istediğiniz büyüklükte dilimleyin,
Önceden 170 derecede ısıtılmış fırında üzeri güzelce kızarana kadar (benimki 45 dk sürdü, süre fırınınıza göre değişir) pişirin,
Pişen baklavayı fırından alıp 2-3 dk ilk sıcağının çıkmasını bekleyin,
Ardından üzerine bir kepçe yardımıyla soğuyan şerbeti dökün,
20 dk beklettikten sonra servis yapabilirsiniz.
Yorumlar